UI/UX, mi a különbség?

Mi az a felhasználói felület kialakítása? Mi az UX tervezés? UI vs UX, és mi a különbség?

Az UI / UX dizájn kifejezést többnyire együtt használják, éppen ezért a két leggyakrabban összetévesztett kifejezés a web- és alkalmazás tervezés világában.

Mielőtt belevetnénk magunkat a témába, képzeljünk magunk elé az emberi agyat.

Az agyunk két féltekére osztható, jobb és bal oldali féltekére.

A két agyféltekénk eltérő módon üzemel. Míg a bal felelős a logikus, racionális, analitikus gondolkodásért,  addig a jobb a kreatívabb, képzelőerőt igénylő, holisztikus gondolkodásért. 

A bal féltekénkkel beszélünk, írunk, olvasunk és számolunk, elemzünk és érvelünk, a jobb agyféltekénkkel éljük át az érzelmeket, rajzolunk, hallgatjuk és élvezzük a zenét, látjuk meg az összefüggéseket.

Amikor az UI / UX kifejezésekre gondolunk, akkor is valami hasonlót kell elképzelnünk.

A UI a jobb, a UX pedig a bal féltekénk. 

Egy-egy termék vagy akár weboldal létrehozásánál mindkettőre szükség van.

Mi a UI Design?

Kezdjük először is a UI-val, ami természetesen, nem a francia “oui” szóból ered, hanem az “user interface” angol kifejezés kezdőbetűiből, melynek szó szerinti fordítása felhasználói felület.

A felhasználói felület az egy weboldal, alkalmazás grafikus elrendezése. Azokat a gombokat képzeld el, amikre a felhasználóid rákattintanak, de ide tartoznak a szövegek és a képek is.

A UI tartalmazza a képernyő elrendezését és a vizuális elemeket is.

És mit jelent a UX Design?

Már évek óta velünk él a “user experience design” kifejezés, bár sokkal inkább a rövidítésével találkozunk. A “UX design” a „felhasználói élmény” megtervezését jelenti.

A weboldal, alkalmazás felhasználói élményét az határozza meg, hogy miként lépnek kapcsolatba vele. Sima és intuitív vagy nehézkes és zavaros az élmény? Logikusnak tűnik az alkalmazásban való navigálás, vagy önkényesnek tűnik? Az alkalmazással való interakció azt az érzetet kelti az emberekben, hogy hatékonyan teljesítik a kitűzött feladatokat, vagy küzdelemnek érzi-e? A felhasználói élményt az határozza meg, hogy mennyire könnyű vagy nehéz kölcsönhatásba lépni a felhasználói felület elemeivel.

Tehát a UX tervezői egy weboldal, alkalmazás felhasználói felületével is foglalkoznak, és ezért az emberek könnyen összezavarodhatnak a kettő közötti differencián. De míg a felhasználói felület-tervezők feladata annak eldöntése, hogy fog kinézni a felhasználói felület, a UX-tervezők felelősek a felhasználói felület működésének meghatározásáért.

Meghatározzák az interfész és a funkcionalitás struktúráját, ahogy az egyes részek egymáshoz kapcsolódnak.

Ha jól működik, és zökkenőmentesen érzi magát az oldaladon, a felhasználó jó tapasztalatokat szerez. 

De, ha a navigáció bonyolult vagy logikátlan, akkor egy silány felhasználói élmény valószínű, amit nem fognak szeretni a látogatóid.

Tervezőink a második forgatókönyv elkerülése érdekében dolgoznak. 🙂

Te mit gondolsz? Mi a különbség az UI és az UX között? Oszd meg velünk véleményed!