UI/UX, mi a különbség?

Mi az a felhasználói felület kialakítása? Mi az UX tervezés? UI vs UX, és mi a különbség?

Az UI / UX design kifejezést többnyire együtt használják, éppen ezért a két leggyakrabban összetévesztett kifejezés a web- és alkalmazástervezés világában.

Mielőtt belevetnénk magunkat a témába, képzeljünk magunk elé az emberi agyat.

Az agyunk két féltekére osztható, a jobb és a bal oldalira. 

Míg a bal felelős a logikus, racionális, analitikus gondolkodásért,  addig a jobb a kreatívabb, képzelőerőt igénylő, holisztikus gondolkodásért. 

A bal féltekénkkel beszélünk, írunk, olvasunk és számolunk, elemzünk és érvelünk, a jobb agyféltekénkkel éljük át az érzelmeket, rajzolunk, hallgatjuk és élvezzük a zenét, fedezzük fel az összefüggéseket.

Amikor az UI / UX kifejezésekre gondolunk, akkor is valami hasonlót kell elképzelnünk. A UI a jobb, a UX pedig a bal féltekénk.  Egy-egy termék vagy akár weboldal létrehozásánál mindkettőre szükség van.

Mi a UI Design?

Kezdjük először is a UI-val, mely a “user interface” angol kifejezés kezdőbetűiből áll, melynek szó szerinti fordítása felhasználói felületet jelent.

A felhasználói felület egy weboldal vagy alkalmazás grafikus elrendezése. Azokat a gombokat képzeld el, amikre a felhasználóid rákattintanak, de ide tartoznak a szövegek és a képek is. A UI tartalmazza a képernyő elrendezését és a vizuális elemeket is.

És mit jelent a UX Design?

Már évek óta velünk él a “user experience design” kifejezés, bár sokkal inkább a rövidítésével találkozunk. A “UX design” a „felhasználói élmény” megtervezését jelenti.

A weboldal vagy az alkalmazás felhasználói élményét az határozza meg, hogy miként lépnek kapcsolatba vele. Sima és intuitív, vagy nehézkes és zavaros az élmény? Egyszerűen és logikusan lehet az alkalmazásban navigálni? Az alkalmazással való interakció azt az érzetet kelti az emberekben, hogy hatékonyan teljesítik a kitűzött feladatokat, vagy küzdelemnek érzik a használatát? A felhasználói élményt az határozza meg, hogy mennyire könnyű vagy nehéz kölcsönhatásba lépni a felhasználói felület elemeivel.

Tehát a UX tervezői egy weboldal, alkalmazás felhasználói felületével is foglalkoznak, és ezért az emberek könnyen összezavarodhatnak a kettő közötti különbség meghatározásakor. De míg a felhasználói felület tervezőinek feladata annak eldöntése, hogyan fog kinézni a felhasználói felület, a UX-tervezők felelősek a felhasználói felület működésének meghatározásáért.

Meghatározzák az interfész és a funkcionalitás struktúráját, ahogy az egyes részek egymáshoz kapcsolódnak.

Ha jól működik, és zökkenőmentes az oldal használata, a felhasználóban ez jó élményeket generál. 

De, ha a navigáció bonyolult vagy logikátlan, akkor egy silány felhasználói élmény keletkezik, amit nem fognak szeretni a látogatóid.

Tervezőink a második forgatókönyv elkerülése érdekében dolgoznak.

Ivett Szabó

Nincs TÖBB
FÉLREbeszélés

BESZÉLGESSÜNK!

+36 20 420 0306
hello@dna.hu

VAGY NÉZZ SZÉT EGYÉB FELÜLETEINKEN

Ha már van víziód, kellenek az eszközök!

KÉRJ AJÁNLATOT
Digital Network Agency - 2021
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram